Tajemnice składników

Czerwony daje życie?

Likopen - (1)

Co łączy pomidora, czerwoną paprykę i grejpfruty?

Od dawna wiadomo, że aby być zdrowym i silnym trzeba jeść warzywa i owoce, bo mają najwięcej witamin, a witaminy to życie i potrafią zdziałać cuda w naszym organizmie.
Jest jednak coś smutnego w naszym świecie – pęd, chcemy mieć wszystko szybciej i lepiej, ładniej… Niestety daje to swoje efekty.
Jestem pewna, że każdy kto czyta ten wpis słyszał kiedykolwiek, minimum raz o chorobach cywilizacyjnych. O tym, że stres i pośpiech najczęściej zabijają ludzi, ja do tego dodałabym nasze jedzenie…
Wiem, zaraz mi napiszesz, że przecież można jeść zdrowo bo są jest dział eko..
Tak, zgadzam się z Tobą w 100%.
Jednak nie wiem czy wiesz, ale nawet warzywa i owoce eko są „gorszej jakości” pod względem zawartości składników odżywczych, niż te uprawiane przez ludzi 20 lat temu. Jeszcze jakieś 12 lat temu wystarczyło zjeść 4 ziemniaki aby zapewnić sobie dzienną dawkę potasu, obecnie trzeba by ich było zjeść ok. 4 kg!! a to już robi różnicę prawda?

O Beta – karoten, wiesz co to tak? Obstawiam, że 99% którym zadałabym to pytanie odpowiedziało by mi, że TAK.
A o likopenie – jego bracie, słyszał ktoś? …….No właśnie, niewiele osób….

Co to jest i dlaczego zaczyna się wokół niego robić mały szum? – postaram się to wyjaśnić.

Likopen to Karotenoid, który jest bardzo silnym naturalnym przeciwutleniaczem i dzięki temu zapobiega powstawaniu wolnych rodników oraz ich szkodliwemu działaniu.
Wolne rodniki (myślę, że wiecie co to jest, ale ułóżmy naszą wiedzę) mają bardzo szkodliwe działanie na nasz organizm – wywołują wiele zmian w komórkach. Wpływają niekorzystnie na strukturę i funkcje białek, lipidów i kwasów nukleinowych. Nasze DNA jest atakowane przez te rodniki – szkodniki, które powodują pękanie łańcuchów DNA oraz jego mutacje.
W wielu badaniach wykazano, że stres oksydacyjny może powodować szeregu chorób: miażdżycę, niedokrwienną chorobę serca, zawał, udar, procesy karcinogenne, zaćmę starczą, schorzenia autoimmunologiczne, schorzenia neurodegeneracyjne, artretyzm reumatoidalny, cukrzycę i przyśpieszyć procesy starzenia.

Likopen ma właściwości : 

  • przeciwzapalne
  • Antyoksydacyjne – przeciwdziała utlenianiu się pierwiastków i związków,
  • Immunomodulujące – pobudza aktywność naturalnych mechanizmów odpornościowych organizmu
  • Wzmacniające komunikację międzykomórkową – dzięki której następuje detoksykacja
  • Wpływające na ekspresję genów ARE (antoxidant response element),
  • Obniżającyce ekspresję ERE (estrogen response element)
  • Wykazujących wielokierunkowe działanie chemoprofilaktyczne.

Likopen występuje głównie w pomidorach i jego przetworach oraz w czerwonej papryce, pestkach granatu i grejpfrutach. Zawartość likopenu w produktach zależy od wielu różnych czynników, między innymi od odmiany, uprawy, czasu zbioru, dojrzałości i przeprowadzonych procesów technologicznych.

Co on takiego robi w naszym ciele?

W organizmie człowieka likopen ulega przemianom podobnym do tłuszczów. Tworzy, razem z monoglicerydami i wolnymi kwasami tłuszczowymi, agregaty umożliwiające utrzymanie ich w wodzie w postaci roztworu micelarnego, czyli postaci „tłuszcz w wodzie”. Następnie likopen w tej postaci jest transportowany do wątroby. Stamtąd, w zależności od potrzeb organizmu, trafia do tkanek w postaci lipoprotein.

Likopen odgrywa rolę w metabolizmie cholesterolu, zapobiega on utlenianiu frakcji LDL cholesterolu i obniża ogólny poziom cholesterolu. W ten sposób obniża ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Stwierdzono, że likopen wykazywał efekt ochronny, a osoby z wysokim poziomem tego związku w osoczu krwi były o połowę mniej zagrożone ryzykiem zawału mięśnia sercowego.
Mam nadzieję, że choć trochę Ci przybliżyłam ten, moim zdaniem bardzo odżywczy składnik.
Jeżeli masz pytania, wiesz co robić pisz je w komentarzach, ja spróbuję Ci na nie w pełni odpowiedzieć.

Powiedz mi proszę co Ty robisz dla swojego zdrowia? Zastanawiasz się czy są jeszcze jakieś składniki odżywcze, które mają dobroczynne działanie na nasze zdrowie?
Na moim fanpage’u już jutro przedstawię kolejne dobroczynne składniki, będzie ich kilka, ile? Przekonaj się 🙂
Jednocześnie zapraszam Cię w piątek, pojawi się wpis dla kobiet i także dla mężczyzn o kosmetykach, które są bezpieczne dla skóry w trakcie i po leczeniu onkologicznym.
Zapraszam Cię także do obchodów Światowego Dnia Walki z Rakiem,to już w tę sobotę. Sprawdź być może i w Twoim mieście są prowadzone jakieś wyjątkowe akcje. U mnie jest EVENT związany z akcją społeczną Projekt Piękna – Choroba nie odebrała mi piękna, na stronie EVENT’u możecie do nas dołączyć.  Pisałam o nim szerzej tutaj, a tutaj przedstawiam oficjalny plan na ten dzień w Brzegu, ja tam będę na pewno, przy stoisku z moimi ukochanymi produktami.

 

Reklamy

5 thoughts on “Czerwony daje życie?

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s