Tajemnice składników · wiedza · zdrowie

Tego sami nie zrobimy…

Wiesz, że natura płata ludziom różne figle? Nie mówię już o ewolucji…
Kiedy byliśmy stwarzani czy to przez Pana Boga, czy przez siłę wyższą, czy też poprzez ewolucję, straciliśmy jedną bardzo ważną dla naszego istnienia cechę.

Tę rzecz, umiejętność posiadają wszystkie ssaki na ziemi, prawie wszystkie bo my ludzie jej nie mamy…
Nie wypiliśmy jej z mlekiem matki i nie przekażemy jej dalej – niestety…

Jest w naturze naszej pewna luka, którą musimy uzupełniać drogą zewnętrzną, tą dziurą jest brak umiejętności wytwarzania witaminy C.  Nasza wątroba jej nie produkuje i  wystarczy trochę stresu, zmęczenia, używek i niezbilansowanej diety, a zapotrzebowanie na tę konkretną substancję znacząco rośnie.

Witamina C jest najważniejszą z witamin przyjmowanych w pożywieniu. Dlaczego? Ponieważ gra pierwszoplanową rolę w procesie powstawania kolagenu ustrojowego – białka młodości i głównego składnika tkanki łącznej.

Niektórzy nazywają ją wielofunkcyjnym eliksirem. W medycynie naturalnej mawia się, że jest lekiem na wszystkie choroby – od odry po AIDS. Dosyć radykalne stwierdzenie, wiadomo jedno – witamina C potrafi zdziałać wiele dobrego w naszym organizmie:

  • przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
  • stymuluje procesy kolagenogenezy w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń włosowatych, skóry, dziąseł i zębów oraz kości i chrząstek,
  • przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
  • pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
  • pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
  • przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.

Od lat wiadomo, że to co naturalne jest skuteczniejsze od tego co syntetyczne. Tak też jest z Witaminą C.

Witamina C pozyskiwana z natury jest skuteczniejsza od syntetycznej.

Syntetyzowany kwas askorbinowy, który znajdziecie w większości pigułek, tabletek i proszków sprzedawanych jako witamina C, jest słabo przyswajalny przez nasze organizmy. Jeżeli spożyjecie go za dużo, może spowodować skutki uboczne. Systematyczne łykanie takiego syntetyku również może być niekorzystne dla zdrowia.
Witamina C bioorganiczna – (taka, jaką Wam polecam) – wchłania się jak pozyskiwana bezpośrednio z pokarmu. Skąd ta różnica? Biodostępna witamina C występuje w powiązaniach bioflawonoidowych, stworzonych dłonią samej matki natury. W zestawieniu z syntetyczną jest 3 ÷ 5-krotnie bardziej aktywna. Dla porównania: nasz organizm wykorzystuje syntetyczną formę krystalicznego kwasu askorbinowego H6C8O6 (inaczej E300) jedynie w 30-40%. Naturalna witamina C jest skuteczniejsza w działaniu, bo szybciej osiąga i dłużej utrzymuje niezbędne stężenie w organizmie.

Zawartość witaminy C w owocach dzikiej róży jest 10 razy większa niż w czarnej porzeczce, 30 razy większa niż w cytrynie i 100 razy większa niż w jabłkach. Tylko trzy owoce dzikiej róży mogą pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik. Dlatego firma z którą współpracuje postanowiła pozyskać naszą Witaminę C-olway z niedocenionego, wspaniałego owocu krzewu Rosa canina.
W owocach dzikiej róży znajduje się ponad 130 związków organicznych! Odmiany wyselekcjonowane w Polsce należą do rekordzistów pod względem zawartości doskonale biodostępnej witaminy C. Tak doskonały krzew narodziła nasza polska ziemia!

Dzikie róże należą do znanych roślin leczniczych stosowanych zarówno w polskiej medycynie ludowej jak i w przemyśle farmaceutycznym. Liczne badania fitochemiczne wykazały, że są one potencjalnym źródłem wielu cennych substancji o farmakologicznych właściwościach. Obfitują w karotenoidy (m.in. beta-karoten, likopen, ksantofile)  i flawonoidy  (astragalinę, izokwercetynę i tylirozyd) oraz proantocyjanidyny. Zawierają witaminy B1, B2, B3, (PP), A, E i K.  Owoce dzikiej róży są także źródłem składników mineralnych, zarówno makroelementów – w tym fosforu, potasu, wapnia, magnezu – jak i mikroelementów: żelaza, miedzi, manganu i cynku.

Ekstrakt jest standaryzowany na 70%
witaminy C!

Standaryzowane ekstrakty to takie, dla których została dokładnie określona ilość substancji czynnej. Ekstrakt jest standaryzowany na 70% witaminy C, co jest wartością absolutnie unikalną w efektywności „wyciągania” naturalnej witaminy C z biomasy. No tak, zapomniałabym dodać…  dlatego jedna saszetka zawiera aż 1200 mg witaminy C!

Badania wskazują, że w obecności polifenoli działanie fizjologiczne witaminy C może wzrastać od  50 do 400%

W suplemencie, który dla nas przygotowało Colway International, witamina C występuje wraz z flawonoidami, fenolokwasami i karotenoidami. Zawarte w dzikiej róży polifenole wykazują też działanie antyoksydacyjne.

Witamina C-olway zawiera kolagen, który cechuje najwyższa aktywność biologiczna i przyswajalność tworzących go aminokwasów

Witaminę C można połączyć kolagenem… więc Wasza nowa Witamina C-olway zawiera kolagen! I to nie „jakiś” kolagen, a natywną wersję cennego białka, którą cechuje najwyższa aktywność biologiczna oraz przyswajalność tworzących go aminokwasów. W saszetce Witaminy C-olway zmieściliśmy aż 1000 mg kolagenu. Pozyskujemy go ze skór rybich poprzez izolowanie jego molekuł, zachowujących postać potrójnej helisy. To metoda tak doskonała, że jest chroniona specjalnym patentem. Kolagen naturalny wpływa korzystnie na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, a także na kondycję kości oraz stawów.

Dzika róża i zapalenie stawów

W Danii przeprowadzono nowatorskie badania, które dowodzą, że u pacjentów cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, po przyjęciu sproszkowanych owoców dzikiej róży nastąpiła poprawa ruchomości stawów, a także złagodzenie bólu. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców Frederiksberg Hospital w Kopenhadze, proszkiem z dzikiej róży można łagodzić bóle związane ze zwyrodnieniem stawów! Proszek z owoców Rosa canina zawiera galaktolipid o nazwie GOPO. Łagodzi on stan zapalny w chrząstce i dlatego może być pomocny w łagodzeniu dolegliwości bólowych. Co ciekawe, GOPO ulega rozkładowi w temperaturze powyżej 40 st. C, nie ma go więc w marmoladach i innych przetworach z róży robionych w wyższej temperaturze.

Podsumowanie:

Witamina C bierze udział:
– w syntezie kolagenu, hormonów steroidowych i karnityny, co wpływa na przyspieszenie procesu gojenia się ran i zrastania kości,
– w przemianie aminokwasów,
– we wchłanianiu niehemowego żelaza oraz w gromadzeniu tego pierwiastka w szpiku kostnym, śledzionie i wątrobie, co zapobiega niedokrwistości,
– w metabolizmie tłuszczów, cholesterolu i kwasów żółciowych,
– w zachowaniu potencjału oksydacyjno-redukcyjnego w komórce i w transporcie elektronów,
– w działaniu ochronnym wobec witaminy E,
– w podnoszeniu odporności organizmu na choroby bakteryjne i wirusowe, ponieważ ma właściwości bakteriobójcze i bakteriostatyczne,
– w niszczeniu rodnika tlenowego, hydroksylowego, tlenu singletowego oraz nadtlenków.

W przypadku witaminy C objawy jej niedoborów są zróżnicowane w zależności od ilości dostarczonej z pożywieniem oraz od indywidualnych reakcji organizmu na jej niedostateczne spożycie.

Najczęstszymi objawami niedoboru witaminy C są:
– zaburzenia w tworzeniu kolagenu,
– zaburzenia w przemianie kwasów tłuszczowych i cholesterolu,
– osłabienie naczyń włosowatych i możliwość wystąpienia krwawych wybroczyn w różnych narządach,
– niedokrwistość,
– zmniejszona odporność na infekcje,
– ogólne osłabienie organizmu, bóle mięśni, zmęczenie, brak apetytu,
– zmiany w dziąsłach – obrzmienie, krwawienie dziąseł.

 

Polska Firma Colway stworzyła właśnie produkt, który w swoim składzie ma dwie substancję aktywne :  Polską Dziką Różę Rosa Canina i Polski jedyny taki na świecie bilogicznie aktywny Kolagen Naturalny. Produkt ten został  oceniony jako najlepszy w Europie w opinii w wielu autorytetów.

Gdzie ją znaleźć? W moim sklepie w dziale suplementy jako Witamina C-olway z kolagenem.

 

materiały : Colway International, J. Zych Witamina C-olway, Piotr Kardasz

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s